Svårigheter att odla skägg

Heeft u problemen met het laten groeien van een baard? Er is een verklaring

Sommige mensen denken dat het laten groeien van een baard moeilijk en saai is. Er bestaan ​​veel mythes over het stimuleren van de haarzakjes in je gezicht, maar er bestaat geen magische remedie om je gezichtshaar dikker te maken.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zorgt scheren er niet voor dat gezichtshaar dikker wordt. Dit komt omdat scheren geen invloed heeft op de wortel van uw haar onder de huid of op de manier waarop uw haar groeit.

Een andere wijdverbreide mythe is dat mannen met een grotere baard een hoger testosteronniveau hebben dan mannen met een dunnere baard. Hoewel testosteron bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van gezichtshaar, is dit zelden de oorzaak van een schaarse haargroei in het gezicht. De baarden van mannen variëren van elkaar, net als de textuur en vorm van hun hoofdkapsels.

In dit artikel worden de vijf meest waarschijnlijke verklaringen voor de jouwe bekeken problemen met baardgroei. Daarnaast worden ook enkele strategieën besproken om uw groei te maximaliseren.

 • Genetica: Je genetica speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de grootte van je baard. Je zult waarschijnlijk een volle baard kunnen laten groeien als je vader en grootouders die ook hebben. Een klasse hormonen die androgenen worden genoemd, zijn verantwoordelijk voor mannelijke kenmerken, zoals een diepe stem en het vermogen om gezichtshaar te laten groeien. Het androgeenhormoon testosteron wordt door het 5-alpha-reductase-enzym in uw lichaam omgezet in het hormoon dihydrotestosteron.
 • Leeftijd: Tot ongeveer de leeftijd van 30 jaar hebben mannen vaak meer dekking van het gezichtshaar. Je baard zal waarschijnlijk dikker blijven naarmate je ouder wordt, als je in de twintig of tiener bent.
 • Etniciteit: De haargroei in uw gezicht kan variëren, afhankelijk van uw ras. Vergeleken met mensen uit andere plaatsen kunnen mensen uit mediterrane landen vaak grote baarden ontwikkelen. Menselijk haar kan in diameter variëren van 17 tot 180 micrometer, wat kan bijdragen aan de dikte van de baard. Een baard lijkt voller als het haar dikker is.
 • Alopecia areata: Een auto-immuunziekte genaamd alopecia areata zorgt ervoor dat uw lichaam uw haarzakjes aanvalt. Uw baard en hoofdhaar kunnen in bosjes uitvallen. Alopecia areata heeft geen bekende oorzaak of behandeling, hoewel uw arts een van de volgende oplossingen kan voorstellen:
 • Minoxidil
 • Dritho-hoofdhuid
 • Crèmes met corticosteroïden
 • Cutane immunotherapie
 • Steroïden
 • Een corticosteroïdpil
 • Immunosuppressieve middelen die oraal worden gebruikt
 • Fototherapie
 • Lage testosteronniveaus: Slecht baard groei kan soms toegeschreven aan een laag testosteron. Bij personen met een tekort aan testosteron wordt vrijwel geen gezichtshaar aangetroffen. Het is onwaarschijnlijk dat uw testosteronniveaus invloed hebben op de haargroei in uw gezicht, tenzij deze klinisch laag zijn.

Het centrale aspect dat van invloed is op hoe dik je baard zal groeien, is je genetica. Hoewel je je genetica niet kunt veranderen, kan het leiden van een gezonde levensstijl en het eten van een uitgebalanceerd dieet je helpen het vermogen van je baard om te groeien te maximaliseren.

Naarmate mannen de dertig bereiken, worden hun baarden vaak dikker. Je zult waarschijnlijk merken dat het laten groeien van een baard gemakkelijker wordt naarmate je ouder wordt, in je tienerjaren of begin twintig. U kunt een idee krijgen van wat u van uw gezichtshaar kunt verwachten door de baarden van uw vader en grootouders te onderzoeken.

Terug naar blog